Tuinkriebels, Bokashi emmer

Tijdens een lezing, gegeven bij kwekerij de Hessenhof in Ede, door Joost Hut, uit Baarn, over "De bodem de wondere wereld onder onze voeten" raakte ik geïnspireerd over een voor mij nieuwe methode van composteren. Het fermenteren van het keukenafval dmv de bokashi methode. Het keukenafval wordt iedere dag in de emmer gedaan en na een laag van ongeveer 5cm bestrooi je  het afval met wat Bokashi-starter. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Na een week zou je de sappen die er ontstaan kunnen aftappen.......ik voelde me net een klein kind die vol spanning telkens het kraantje opendraaide.......nog geen sap! En ja hoor, na twee weken kwam het sap op gang. Ondertussen heb ik het afgetapte sap al verdund (1:100) over de composthoop gegoten, dit zou het proces van composteren versnellen. Met deze sappen activeer je ook de goede schimmelhuishouding in de bodem, waardoor de planten een sterker en groter wortelgestel ontwikkelen en daardoor ook veel beter bestand zijn om droge periodes te kunnen doorstaan! Hier word ik helemaal blij van!!

Ik weet nog niet hoe vaak ik de sappen verdund in de tuin of aan mijn kamerplanten kan geven, zomers en in de winter.

Als iemand daar ervaring mee heeft..... hoor ik dat graag!

 Wordt vervolgd.......


25 november 2019........

Ondertussen heb ik van Joost Hut wat meer info gekregen over de vragen die ik had! De verdunde sappen kunnen tijdens  het groeiseizoen , 1 x per week tot de bodemtemperatuur onder de 10/12 graden zakt, gegeven worden.

 

Dan is er minder bodemactiviteit, ongeveer stoppen half november  en weer beginnen eind maart begin april.

 

Je kunt het bokashi sap verdund over de gehele tuin gebruiken . Maar bij jonge kiemplanten ( groenten ) even niet, tot ze iets groter zijn. Het bewaren kan in de koelkast ongeveer 1 tot 1,5 maand. Om te testen of het nog bruikbaar is kan de de verpakking waarin je het bewaard even openen, als het niet meer fris/zuur ruikt moet je het niet meer in de tuin gebruiken.

Hartelijk Dank Joost!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0