Hemdsknoopjes

Vanmorgen liep ik rustig door de tuin genietend van de bloemen, de sfeer,het zingen van de vogels. Doordat ik weinig wied en me telkens laat verrassen en verwonderen door wat er telkens tevoorschijn komt, blijft de tuin volop in beweging. Ik kwam langs een pol moederkruid wat vrolijk staat te bloeien bij de heg. Meteen kwam er een herinnering boven naar één van de eerste opentuindagen. Iemand vroeg mij: "U heeft geen Achterhoekse tuin." "Oh", zei ik. "Hoe zo, wat houdt een Achterhoekse tuin in?" "Ik zie geen hemdsknoopjes." "Wat zijn hemdsknoopjes?"

Er werd me uitgebreid uitgelegd wat hemdsknoopjes zijn. Voor zover ik het toen kon begrijpen wees ik naar een plant die moederkruid wordt genoemd. Nee dat was het niet en weer werd er beschreven hoe een hemdsknoop er uit ziet..........

Yes! Ineens wist ik wat hij bedoelde en liep naar een plant waarvan ik het gevoel had wat hij bedoelde...... Ja dat is het! Dus toch een Achterhoekse tuin........  Met het gevolg dat na al die jaren als ik wat ga wieden dat ik soms voorzichtig ben met wat ik weg pluk rondom de hemdsknoopjes. Ze zijn me wel erg dierbaar geworden of ze nou Achterhoeks zijn of niet.......

Dit zijn dan de Achterhoekse hemdsknoopjes met hun dubbele bloemen en hun groen-gele hartjes. Inderdaad net als die schattige ouderwetse hemdknoopjes.....

Omdat ze van die dubbele hartjes hebben, zaaien ze zich niet heel erg makkelijk uit en zal het ook niet zo makkelijk een ongewenst kruid in mijn tuin worden.....

Ik laat haar lekker haar gang gaan....en laat me verrassen. Ieder jaar staat ze wel ergens anders.

Het lijkt wel of ze licht uitstraalt.....

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Jos van Mierlo (maandag, 24 juni 2024 17:39)

  Graag zou ik bij U 5 planten hemdsknoopjes willen bestellen kan dat ?
  Met vriendelijke groet Jos van Mierlo Maarheeze

 • #2

  Anne (dinsdag, 25 juni 2024 10:45)

  Beste Jos,
  ik ben vanmorgen met een kritisch oog door de tuin gelopen om te zien of er al wat zaailingen te vinden zijn van de hemdsknoopjes. Helaas. Doordat ze ook dubbel bloemig zijn maken ze slecht/weinig zaad en zaait de gewone enkelbloemige (moederkruid) zich makkelijker uit.
  Ik kan, als ik er aan denk, de zaailingen later in het seizoen proberen te zoeken. De zaailingen geven geen garantie dat er daadwerkelijk hemdsknoopjes tussen zitten.
  Mocht U willen antwoorden dan is het fijner als U via het contactformulier reageert. anne@tuinsluier.nl
  Harte Groet, Anne