van Kasje naar Kas

Het is een tijdlang stil geweest. En toch is er heel veel werk verzet! Het feit dat ik gestopt was met de insectenmuur klopte weer helemaal. Het hout was nodig om de bekisting te maken voor de fundering van de kas. Stap voor stap heeft er zich een hele transformatie plaats gevonden in en met de omgeving van de kas. Ik heb genoten van de samenwerking met Robin om dit te kunnen realiseren.

Het kasje was in de afgelopen 22 jaar behoorlijk aan het verzakken en daardoor ook scheef aan het staan. Het is wonderlijk om me te realiseren dat deze kas al best oud is en nog steeds goed functioneert. Toen we onze kwekerij in 1999 hadden gesloten en we in de herfst naar Groenlo zijn verhuisd hebben we deze kas mee genomen. Ik wist meteen waar ik de kas geplaatst wilde hebben...... in de buurt van de druif! De druif staat buiten de kas en heb ik, nadat we samen de kas opgebouwd hadden, de druif in de kas naar binnen geleid. Eigenlijk is de druif misschien wel net zo oud als de kas, bijna 40 jaar oud!

In de afgelopen jaren merkte ik wel dat de kas wat aan de lage kant was en vroeg me telkens af hoe ik dit kon verhelpen. Uiteraard kwamen er wel allerlei adviezen, blijkbaar was het nog niet de tijd om het daadwerkelijk aan te pakken, totdat het voorstel kwam dat Robin wel een muurtje kon metselen waar het kasje weer opgezet kon worden. Dat heb ik ineens met beide handen in dankbaarheid aangenomen!

Het afbreken begon, zoals ik al geschreven had. Ruitje voor ruitje verwijderen, schoonmaken en rechtop op latjes neerzetten. De ervaring om glas te vervoeren had ik al tijdens de verhuizing naar Groenlo....alle ruitjes rechtop in de auto...... Een heel gewicht en rustig aan rijden! 

Het plein bij de composthoop was een heerlijke ruimte om alles wat in de kas stond daar te kunnen plaatsen en daar was ook de ruimte om het glas te plaatsen. Een geordende chaos ontstond er...... Meerdere foto's zijn in de galerij geplaatst.

Nadat het kasje van alle ruitjes ontmanteld was konden we met vereende krachten de kas over de groentebak zetten, alles paste precies! De druif was ondertussen ook al van zijn steunen losgehaald en lag soepel op de grond in volle overgave van wat er zou komen..... Gelukkig zijn druiventakken soepel om zo behandeld te worden.

Nu was de ruimte waar de kas stond open om door Robin de fundering uit te lijnen om vervolgens uit te graven. Dat was precisie werk! Met alle wortels van de diverse bomen en struiken uit de omgeving werd er stevig gegraven. Daarna werd er met de diverse stukken beton blokken (nog van de kwekerij) en tegels al iets van fundering gecreëerd. Vervolgens kwam het hout goed van pas, wat er nog lag, om de bekisting te maken. Ook weer precisie werk.

We hadden het weer helemaal mee zitten. De juiste temperaturen en luchtvochtigheid om het beton te storten en rustig te laten drogen. Nadat het beton gedroogd was werden er paaltjes gezet en ook dit allemaal waterpas, voorbereidingen om het muurtje er op te gaan metselen.

 

 

Zodra het muurtje, wat er strak uit zag, hebben we de kas weer terug kunnen zetten. Nu op het prachtige muurtje en een stuk hoger. Ik bofte trouwens dat we de stenen mochten gebruiken die over waren van de gemetselde groentebank van zijn vader! Met veel plezier hebben we de stenen met de aanhanger opgehaald.

De volgende stap was het voegen. Weer een hele andere techniek. En het voegwerk moest regelmatig drie dagen lang, nat gesproeid worden, anders gaat het blijkbaar verbranden.

Toen ik me realiseerde dat ik net twee dagen weg zou zijn kon de overbuurvrouw me uit de brand helpen door er een toeziend oog op te houden en het voegwerk nat sproeien. Gelukkig was het bewolkt weer, waardoor het niet te snel uitdroogde.

Van alle kanten hulp, waar ik heel blij mee was!!

Nadat de kas weer teruggeplaatst was kon ik in alle rust alle ruiten stap voor stap terug plaatsen. Wel had ik wat moeite om de hoogst ruiten in de nok te plaatsen? Hoe kom ik daar nou bij??? Oh de kas is hoger geworden en de ruiten kon ik niet meer van buiten af plaatsen. Het duurde even voordat ik dit door had...... Natuurlijk! Dat was het, nu vanuit de binnenkant de ruiten plaatsen. Dat lukte! De trap binnen zetten en al wurmend kon ik de ruiten van binnenuit naar buiten op het dak plaatsen. Ook met het opzij schuiven van de ramen kon ik alle ruiten in de nok weer voorzichtig terug plaatsen.

Met alle ruiten, die toen weer terug geplaatst waren, zag ik ineen dat, voor mijn gevoel, de kas was gegroeid. En wat zag ze er mooi schoon uit! Heerlijk.

De druif is daarna weer netjes op gebonden, nadat ik de draden weer terug geplaatst had. De takken heb ik deze keer niet met ijzerdraad vast gemaakt, maar met stukjes panty. Mijn ervaring is dat dit veel zachter en soepeler is waardoor het ook niet snel in de takken vergroeid. Dus ik koop geen panty's voor mezelf, maar voor mijn tuinplanten. ha ha

Ondertussen was meneer de Mol ook al op diverse plekken komen kijken waar we mee bezig zijn geweest...... Er waren in de kas altijd grote bergen grond omhoog gewerkt. Waarschijnlijk had hij (of zij of samen) een groot nest onder de kas gemaakt. Sorry Mol, maar het is nu weer rustig.

 

De volgende klus was om de bestrating weer aan te passen. Op diverse adressen heb ik wat tegels kunnen ophalen die ik nodig had. De twee zijkanten en de achterkant van de kas kwamen als eerste aan bod. Met alles wat ik aan tegels en stenen nog had is dat weer mooi strak bestraat.

Vervolgens kwam ik bij de voorkant..... ook met stoeptegels?

Nee, dat werd me allemaal tè strak. Een rond pleintje leek me wel leuk. Nou ik heb het geweten, een hele uitdaging.

Ik had nog wat aparte stenen en met het slopen van een ander paadje had ik precies genoeg stenen om het ronde pleintje te creëren. Om de drie rechte paden te verbinden met het ronde is me uiteindelijk ook gelukt, dankzij de waaltjes die ik in Eibergen mocht ophalen. Er is wat heen en weer gereden tussen Groenlo, Eibergen en Winterswijk voor alle stenen. Eén en al Dankbaarheid voel ik, nu ik dit schrijf!

Ondertussen is het opgebroken paadje, wat voor de insectenmuur lag, ook weer keurig bestraat.

Het was een behoorlijke uitdaging om het ronde met het rechtlijnige te verbinden, maar......het is me gelukt!! En ik ben helemaal Blij met alle resultaten!

Nadat dit hele project is voltooid en het zand tussen de stenen is geveegd is er al begonnen om in de tuin de boel op te ruimen. Wel voorzichtig, het kan nog gaan vriezen. De sneeuwklokjes zijn al begonnen met te bloeien. De toverhazelaar bloeit al weken prachtig. De eerste Helleborussen en krokusjes bloeien ook al. En de eerste voorjaarscyclaampjes laten hun eerste bloemen zien.

En zo ga ik genietend verder met het tuinieren.

De vogels komen regelmatig langs om te genieten van het voer wat er hangt. Ook de goudvinken en hele troepen met staartmeesjes komen langs, het is een hele drukte in de tuin.....Heerlijk!

 

Ik wens jullie allemaal een ontspannen en creatief jaar. Geniet van de Natuur, ook al heb je geen tuin, ze laat ons zoveel zien en voelen! Het voorjaar komt er aan lieve mensen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0