..........."Storm"...........

Dag lieve lezer! Heb je het ook zo moeilijk gehad met al die hitte en die droogte in je tuin? Of als je door de natuur loopt vraag je je dan ook af wat er toch gebeurt? Afgelopen zondag zat ik er helemaal doorheen en vroeg me af waar ik toch mee bezig ben?? Ben ik tegen beter weten de boel overeind aan het houden, met al het sproeien? Zit ik in een dwangmatige energie alles vast te houden? En wat houd ik dan toch vast? Wil ik de natuur vanuit een dwangmatige energie helpen?? Ik had duidelijk het gevoel er moet iets gaan veranderen. Allemaal vragen die de afgelopen dagen me bezig hebben gehouden. Dan komt de zin langs die een dierbare vriendin wel eens uitgesproken heeft : "Niet helpen is ook helpen." Het is heel boeiend om toch maar in gesprek te blijven met èn me-zelf èn andere natuurmensen (wat we in feite Allemaal Zijn)

Afgelopen dinsdag ben ik met een vriendin naar de Levenstuinen van Groot Hontschoten geweest in Teuge. (https://www.levenstuinen.nl/nl/de-tuinen/ ) Ik was er 25 jaar geleden geweest, in het prille begin. Er waren een paar plekjes die ik me nog kon herinneren, met name de kapel. Daar heerste heel veel Stilte, dat was een verademing en ik kon er wel uren blijven zitten. De Stilte ontroerde me ook. De eigenaar van de tuin was, net als ik, wanhopig aan het worden. Hoe nu verder. Hij had het gevoel dat 28 jaar levenswerk volledig uit zijn handen werd geslagen. Met zijn verhaal zijn we de tuinen in gaan lopen, terwijl de herkenning van zijn verhaal me wel bezig hield. Halverwege kreeg ik zelf een inzicht wat mijn eigen tuin betreft. Ik had het gevoel dat ik samen met mijn tuin in de herfst ben aangeland. Mijn tuin is 'volwassen' geworden. En ineens realiseerde ik me dat mijn 'binnentuin' ook gegroeid is en dat ik daardoor het gevoel kreeg dat ik de tuin buiten me nog meer los kan laten. In de afgelopen jaren ben ik al veel losser met het 'tuinieren' omgegaan. Spelen met en in verbinding met de Natuur.

En het spelen en samenwerken met de natuur is ook leuk, zoals ik wel eens vaker zeg: Ik speel met de Natuur en de Natuur speelt met mij. Ze daagt me ook uit, zoals met de afgelopen weken met die droogte en hitte. En hoe!!

Zo kreeg ik weer een video te zien van die pure natuurman, Philippe Forrer. ( Om het bekijken klik hier ) Ik had al eerder een video van hem gezien, wat me inspireerde om mijn verhoogde groentebak te maken. Deze doet het fantastisch en ik oogst bijna iedere dag mijn dagelijkse groentes. Heerlijk! Wortelen, snijbiet, bieslook, pompoenen. De Nieuw-Zeelandse spinazie en de rucola zaaien zich overal uit buiten de bak.

Nu werd ik geïnspireerd om met de koperen elementen te gaan werken, die volgens hem een reactie geven in de aarde om water naar boven te laten stromen, waardoor er veel minder gesproeid hoeft te worden. Uiteraard is hier ook veel openheid, nieuwsgierigheid, geduld en vertrouwen voor nodig!

Dus ik aan de slag om deze mooie koperen spiralen te maken. Op koperen buizen sprieten gemaakt van verzinkt draad. Het was genieten om er mee bezig te zijn.

Op diverse plekken waarvan ik het gevoel had dat het stukje tuin wel wat hulp kon gebruiken heb ik deze elementen geplaatst.

 

Tussen alle andere activiteiten door van logeerpartijen van mens en dier, de was ophangen, en de tuin in de gaten houden, was ik ook een heel boeiend boek aan het lezen. Braiding Sweetgrass ( in het nederlands Een vlecht van Heilig gras) geschreven door Robin Wall Kimmerer. Een vrouw met Indianen roots, zo prachtig om te lezen hoe zij naar de Natuur kijkt en er mee om gaat. Het was alsof ik een soulmate ontmoette. Regelmatig vloeiden de tranen bij het lezen...... En met het lezen merkte ik dat ik weer anders naar mijn eigen tuin keek en waarom ik toch zo enorm kan worstelen in die zomerse droogtes.... Het heeft weer met die controle te maken....shit....ha ha...... je hebt het door meissie..... 🤪Ik weet dat de Natuur zo ontzettend sterk is, ze groeit ook dwars door het beton of muren heen. Dit heb ik zó vaak al gezien en me er over verbaasd!

Terwijl ik diverse beslissingen maak, oa bijna alle Agapanthussen in pot afvoeren, waardoor ik al meer lucht in mezelf ervaar, en met de gehakselde planten een plek in de tuin meer compost geef, zie ik ineens op die droge moeizame plek een hele kleine zaailing van een hazelnoot op komen! Oh wouw op die plek komt dan toch weer nieuw leven, ondanks alle droogte.......

Er zijn een paar stekken van de Agapanthussen ook op deze droge en zonige plek geplant. Ben benieuwd of dat wil groeien en als eerste of ze de winter gaan overleven.

Door het lezen van Robins verhalen, werd ik me bewust dat Moeder Aarde héél goed voor zichzelf kan zorgen en ook voor ons zorgt. Ons zoveel geeft, laat zien, ervaren en dat ik me daar ineens weer op een dieper niveau bewust van werd. Don't Worry, Be Happy! Blijf spelen. Toen ik me dat weer bewust werd kwam weer het vertrouwen en de rust naar boven. Wat is het toch soms een intensieve reis om uit die zware energie met die zorgen en het harde werken uit te stappen, om dan vervolgens in die lichte speelse energie te komen...... Dat dwangmatige gedoe is toch telkens weer een uitnodiging om er bewust van te worden. En ik realiseer me dat het op een steeds dieper niveau geheeld mag worden met LIEFDE en VERTROUWEN, zonder dat ik mezelf op mijn kop geef...... "Wanneer leer ik het nou toch?"

En vandaag werd ik weer zó mooi verrast....!!! Ik liep langs de drie rozenstruikjes 'Seasons' , die al jaren in de tuin staan en maar niet echt lekker willen groeien. Ze zijn al een keer op een andere plek verplant, wat niet echt geholpen heeft.

Nu heb ik daar ook zo'n mooie koperen spiraal gezet èn drie rozenkwarts stenen er bij gelegd.

Wat schets mijn verbazing......er zijn ineens wat nieuwe groeischeuten zichtbaar! Wouw, prachtig...... wat liefdevolle zorgzame aandacht toch kan doen.....

Als ik dan vervolgens mijn dagelijkse portie groentes kan oogsten, dan voel ik me gezegend, rijk en gedragen.

Om dit allemaal op te schrijven helpt me ook weer om met vertrouwen op mijn twee benen op Moeder Aarde te staan, ook al voel ik me soms........niet helemaal lekker.

 

Om meer foto's te bekijken kan je naar de Galerij gaan.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0