Paardenbloemen

Ergens in de afgelopen dagen maakte ik een wandeling langs de Slinge. Het is de tijd van de uitbundige bloei van de paardenbloemen met in een latere fase hun prachtige pluizenbollen. Ik genoot hier altijd al van, werd altijd vrolijk als ik ze weer zag. Ook als de weilanden helemaal grijswit waren met hun prachtige pluizenbollen.
Tijdens de wandeling zag ik de paarderbloemen wel, maar ik zat ook in mijn hoofd, want ik voelde me een beetje raar......komt wel vaker voor...ūü§™.Lol. Vervolgens stopte ik om naar de paardenbloemen te kijken. Ik was verbaasd wat ik ineens zag. Schoonheid! Alle bloemen die op deze stralende dag helemaal open stonden te boeien, lieten zich helemaal zien in al hun verschillende kleuren. De ene wat lichter dan de ander. Ook hun vormen verschilden. Hun harten waren verschillend, hun stralende lintbloemen waren verschillend. Ik stond daar vol verwondering en verbijstering te kijken en vroeg me af waarom ik dit niet eerder heb gezien, hoe mooi ze allemaal in hun unieke verschijning zijn..... Zoveel schoonheid ik werd er helemaal stil van.

Vandaag heb ik weer dezelfde wandeling gemaakt en mijn camera meegenomen in de hoop dat ik die plek weer zou vinden. Het was vanmorgen meer bewolkt waardoor de bloemen minder open zijn maar gelukkig nog wel stralend er bij staan. Ik heb ook een bosje staan plukken, een wandelaar die langs kwam en mij kent, vroeg waar ik mee bezig was. Ik vertelde haar dat ik voor het eerst ben gaan zien hoe mooi de paardenbloemen zijn. Goh wat gek, was haar antwoord, want jij ziet alles in de natuur..... Ja ook ik vind het vreemd en het zette me aan het denken.


In de Bilt woonde ik samen met mijn echtgenoot Herman en ons gezin in het buitengebied op een soort eiland, waarop ons huis stond en waar we een kwekerij zijn begonnen van vaste niet alledaagse planten en rotsplanten. Aan de andere kant van de 'sloot', de Biltse Grift, was een weiland. Deze stond ook wel eens vol met paardenbloemen, tot ergernis van het kwekersbloed in Herman. Onbewust dus ook wat in mij. Met mes en onkruidsteker gingen we deze onkruiden (ongewenst kruid) tegemoet!
En nu realiseer ik me dat als een plant het etiket krijgt van onkruid wordt er dus niet meer gekeken hoe mooi deze plant is. Realiseer ik me ineens wat een veroordeling kan doen, of het nou een plant of een mens is, er is dan ook geen ruimte om de zuivere schoonheid in de plant e/o de mens te zien....... Best wel pijnlijk. Gelukkig is het etiket van onkruid  rondom de paardenbloem nu opgelost, ook al verwijder ik ze nog wel af en toe met de onkruidsteker uit mijn gecultiveerde tuin..... en blijf ik genieten van hun schoonheid op mijn wandelingen.
En voor wie het leuk vind om te weten, het blad en de bloemen zijn te eten, hebben heel veel voeding in zich voor ons. Met de wortels kan er een tinctuur van gemaakt worden. Het is een plant met heel veel medicinale toepassingen. Video

 

Ik ben de paardenbloemen dankbaar voor deze open-baring van vandaag!

 

Dag lief mooi mens,

ik wens je een mooie zonnige dag met alle prachtige kruiden die om je heen die staan te groeien en te bloeien!

Reactie schrijven

Commentaren: 0